SOS

SOS staat voor Stop Oil Shopping. Mijn interesse in ‘Zero Waste’ en minimalisme is dusdanig gegroeid dat ik er een pagina aan wijd. Dit heeft de volgende redenen:

 1. Omdat ik tijdens mijn reis veel plastic heb gezien op stranden en in de natuur.
 2. Ook heb ik geleerd dat de vuilnisbelten die wij opvullen met huisvuil uiteindelijk erg giftige gassen en vloeistoffen lekken. Na tientallen jaren komt dat in de lucht en grond en vervuilt het de omgeving dusdanig dat er soms geen bomen of planten meer groeien.
 3. Als laatste, maar niet minst belangrijk, heb ik geleerd dat mensen die rond de ring van grote steden wonen het meeste kans hebben op kanker. En er is veel informatie te vinden dat fijnstof (veroorzaakt door auto’s maar ook door verwarmingsbronnen en fabrieken) een oorzaak is voor vroegtijdig overlijden.

Daarom geef hier tips over het minder kopen van (plastic/petroleum) producten die we maar één keer gebruiken en ook hoe je dat eenvoudig kunt aanpassen in je levensstijl.

Allereerst een lijst met alledaagse producten waar petroleum in zit: Vaseline, Tandpasta, Kauwgum, Nagellak, Lippenstift, verschillende zeep en crème, veel stoffen zoals fleece of polyester. Toets bij Wikipedia ‘Vaseline’ in als zoekwoord en lees het zelf.

Om goede producten te kopen die geen of weinig verpakking hebben heb ik hieronder een aantal vragen die je jezelf kunt stellen bij de aanschaf van iets nieuws:

 1. Noodzaak: Heb ik het echt nodig?
 2. Afstand: Wordt het lokaal gemaakt? Welke afstand legt een product af?
  (Olie wordt bijvoorbeeld in een Arabisch land uit de grond gehaald, gaat dan naar China, daar wordt brandstof gebruikt om er een product mee en van te maken en dan wordt het product weer naar Europa verscheept.)
 3. Materiaal: Hoe natuurlijk is het? Van welk natuurlijk product is het gemaakt? Zijn er giftige pesticiden gebruikt bij de verbouwing hiervan? Zijn er giftige verfstoffen gebruikt tijdens de productie?
 4. Mens & Milieu: Is het mens, dier en natuurvriendelijk geproduceerd?
 5. Nieuw of tweedehands: Zou ik dit artikel misschien beter tweedehands kunnen kopen? Dan hoeft er niets nieuws geproduceerd worden.
 6. Ontwijk eenmalig gebruik: Hoe vaak gebruik ik het artikel en de verpakking? Heb ik de verpakking nodig of kan ik het in een eigen bakje / tas doen?
 7. Grote verpakking: Is het misschien mogelijk om het product in een grote hoeveelheid te kopen?

 

Minder kopen / minder gebruiken (ook leuk voor je portemonnee!!!):

 1. Koop spullen (drinkfles / kleding / schoenen / stoelen etc.) voor het leven. Koop het in één keer goed zodat je nooit meer anders hoeft. Het is net een huwelijk. Je bent dat kritischer wat je koopt, bent er bewuster van dat de kwaliteit goed is en je gaat ervan houden. 😉 Uiteindelijk wil je het ook nooit meer weggooien en ga je liever nog een keer naar de schoenmaker om een nieuwe zool onder je schoenen te laten zetten.
 2. Neem je eigen waterfles/beker/bestek/rietje mee (liefst van staal / rvs / aluminium of glas). Mocht je dan ergens eten of drinken bestellen bij een restaurant kan je direct aangeven dat je geen plastic rietje, beker of bestek wilt.
 3. Ga naar de lokale groenteboer. De groenteboer heeft weinig verpakkingen en veel groenten uit Nederland.
 4. Neem je eigen boodschappentas mee met daarin kleine tasjes en bakjes waar je bijvoorbeeld druiven of aardappelen in kunt doen.
 5. Ga naar lokale restaurantjes met vegan of biologisch eten van de lokale boeren in plaats van naar de McDonalds. Ook hierbij hoeft het eten geen duizenden kilometers af te leggen en breng je je geld naar de mensen uit jouw regio in plaats van de topman van een keten. Persoonlijker, socialer, gezonder, lokaal en met minder brandstof geproduceerd.
 6. Was je haar 1 tot 2 x per week met natuurlijke zeep en soms kan je een douchebeurt vervangen door een washandje.
 7. Koop grote verpakkingen.
 8. Afwasmiddel gebruik ik bijna nooit meer. Als je maar een theelepeltje olie gebruikt kan je alles met (heet) water afwassen en heb je geen afwasmiddel nodig.

 

Een lijstje van mijn producten:

 • Gebruik koud geperste zeep zonder palm olie. Bij ZeepLokaal en ook bij EarthRebels hebben ze natuurlijke schoonmaakproducten zonder plastic.
 • Drink door de week voornamelijk water (eventueel met een beetje vers fruitsap).
 • Verwen jezelf met Nederlandse thee en af en toe een in Groningen gebrande koffie gemaakt van Ethiopische koffiebonen (daar komt koffie oorspronkelijk vandaan en het is dichterbij dan Zuid-Amerika – helaas groeien koffieplanten nog niet in Nederland).
 • Neem in het weekend een lekker glaasje wijn (liefst van dichtbij bijv. Frans of Duits), een lekker GroningsNederlands  of Belgisch) biertje. Genoeg keuze! Of voor een echt feestje een Groningse Jenever of whisky van Zuidam.
 • Mijn favoriete chocolade is van TonysChocolonely. Een Fairtrade organic chocolade dat in Nederland is geproduceerd. Inmiddels heb ik ook de chocolade ontdekt van Tres Hombres, dat met zeilschepen naar Nederland is gebracht!
 • Surfen op Nederlands 100% duurzaam hout van Macsurf.

 

Naast minder en de juiste producten kopen is minder energie verbruiken/verliezen natuurlijk ook belangrijk:

 1. Wandel en fiets.
 2. Ga voor een langere afstand met het OV, rij elektrisch of neem een hele kleine auto of motor :).
 3. Zet de verwarming een graadje lager en doe een 100% wollen trui en wollen sokken aan.
 4. Of……. Ga de deur uit! Maak een wandeling, ga naar een restaurant of op visite bij andere mensen. Dan hoef je je eigen huis niet verwarmen :). In mijn huis kost het me 0,85 M3 per half uur om mijn huis te verwarmen (het is nu 20 november en erg koud buiten). Als ik dat 4 uurtjes zou doen kost het me 6,8 m3 x 0,699 euro = 4,75 euro. Precies genoeg om twee koffie/thee te bestellen bij het restaurantje om de hoek.
 5. Vervang je warme douche af en toe voor een koude douche, washand of douche korter.
 6. Gebruik koud water voor zover mogelijk.
 7. Gebruik een energiezuinige (dubbelwandige) waterkoker en een gietijzeren theepot  of thermoskan zodat de thee/koffie lang warm blijft.
 8. Kook éénpansgerechten en gooi geen eten weg.
 9. Was op 40 graden en kort programma (100% wollen truien hoef je trouwens bijna niet te wassen).