SOS

Stop Oil Shopping. Because of global warming and a zero waste interest I’ve made my own advising page for anyone who likes to join the SOS (Stop Oil Shopping) community ;).

Stop olie shoppen. Door de opwarming van de aarde en mijn interesse in ‘Zero Waste’ en minimalisme heb ik hier een pagina waarin ik tips geef over het minder kopen van ‘plastic petroleum’ producten.

Allereerst een lijst met alledaagse producten waar petroleum in zit: Vaseline, Tandpasta, Kauwgum, Nagellak, Lippenstift, verschillende zeep en crème, veel stoffen zoals fleece of polyester.

Hieronder een korte simpele gedachte die ik tegenwoordig heb voordat ik iets koop:

 1. Wordt het lokaal gemaakt? Welke afstand legt een product af?
  (Olie wordt bijvoorbeeld in een Arabisch land uit de grond gehaald, gaat dan naar China, daar wordt brandstof gebruikt om er een product mee en van te maken en dan wordt het product weer naar Europa verscheept.)
 2. Hoe natuurlijk is het? Van welk natuurlijk product is het gemaakt? Zijn er pesticiden gebruikt bij de verbouwing hiervan? Zijn er giftige verfstoffen gebruikt bij de productie?
 3. Is het mens, dier en natuurvriendelijk geproduceerd?
 4. Zou ik dit artikel misschien beter tweedehands kunnen kopen? Dan hoeft er niets nieuws geproduceerd worden.
 5. Hoe vaak gebruik ik het artikel en de verpakking? Heb ik de verpakking nodig of kan ik het in een eigen bakje / tas doen?
 6. Is het misschien mogelijk om het product in een grote hoeveelheid te kopen?

 

Minder kopen / minder gebruiken (ook leuk voor je portemonnee!!!):

 • Tandpasta gebruik ik niet meer. Bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-of-zonder-tandpasta-poetsen-nauwelijks-verschil/ .
  Mocht je toch graag iets willen gebruiken dan kan je het ook zelf maken. Bron: http://www.moedersminimalisme.nl/zelf-tandpasta-maken/ 
 • Afwasmiddel gebruik ik bijna nooit meer. Als je bijna geen olie gebruikt kan je alles met (heet) water afwassen en heb je écht geen afwasmiddel nodig.
 • Geen plastic tasjes maar je eigen tas meenemen.
 • Neem je eigen waterfles mee (liefst van staal / rvs / aluminium of glas).
 • Neem je eigen beker, bestek en eventueel herbruikbaar rietje mee. Mocht je dan ergens eten of drinken bestellen bij een restaurant kan je direct aangeven dat je geen plastic rietje, beker of bestek wilt.
 • Koop groente bij de lokale groenteboer en ga daar naartoe met je eigen tasjes. Ook nog eens gezelliger wanneer ze je naam weten en daarnaast breng je je geld lokaal naar een gezin in plaats van naar de topman van een grote supermarktketen.
 • Ga naar lokale restaurantjes met vegan of biologisch eten van de lokale boeren in plaats van naar de McDonalds. Ook hierbij breng je dan je geld naar de aardige mensen uit jouw regio, hoeft het eten geen duizenden kilometers af te leggen en breng je je geld naar de boer vlakbij in plaats van naar de topman van zo’n keten. Persoonlijker, gezonder, lokaal en met minder brandstof geproduceerd.
 • Make-up heb je niet nodig. Als je gezond eet, regelmatig buiten bent, voldoende slaapt en niet strest dan zie je er ook goed uit ;). Nette geëpileerde wenkbrauwen maken alles goed! Oh en gezonde vetten zoals avocado maken je haar en huid ook mooier. Daarnaast droogt een koud geperste natuurlijke zeep je huid niet uit.
 • Gebruik 1 ijzeren kopje / beker voor je drinken. Ze zeggen dat je lichaam dan ook iets van het ijzer opneemt, daarom is koken in een ijzeren pan waarschijnlijk ook beter. Spoel je eigen beker direct met water om als je koffie of thee hebt gedronken.

 

Beter voor je:

 • Koud geperste natuurlijke zeep zonder palm olie. Ik heb een website gevonden waar ik mijn eerste natuurlijke zeep net besteld heb. https://www.zeeplokaal.nl/
 • Was je haar minder vaak (ik was het nu 1 tot 2 x per week met natuurlijke zeep van zeeplokaal) en met natuurlijke zeep.
 • Ik drink door de week alleen water, koffie en thee. In het weekend komt daar alleen nog druivensap 😉 bij en af en toe een lekker in Nederland geproduceerd biertje.
 • Mijn favoriete Fairtrade organic chocolade dat in Nederland is geproduceerd. Bron: https://tonyschocolonely.com/nl/nl 

 

Leg de lat niet te hoog en zoek naar balans:

 • Als je op weekdagen geen extraatjes eet of drinks mag je jezelf in het weekend best een beetje verwennen. Genieten is ook belangrijk.
 • Maak jezelf niet te druk. Stress is ook ongezond.
 • Probeer andere mensen niet te veel te overtuigen. Door je eigen levensstijl aan te passen zet je ze vanzelf wel aan het denken.